2011. július 17., vasárnap

Mórmályva termesztés csak hobbyból!

Három hónappal ezelőtt teli reménnyel és lelkesedéssel vágtam bele a mórmályva virág termesztésbe. El kell ismerni, hogy a termesztés sikeres eredménnyel járt, azonban most a virágzás kellős közepén be kell lássam, ezt nem éri meg csinálni. Ez a szomorú tény, sajnos. De ki kellett próbálni, és elmondhatom, hogy mindamellett hogy nagyon szeretem a kertészkedést, és a gyógynövényeket, ennek a mórmályvának a betakarítás része kegyetlen! Méhekkel körbevéve, tűző napon, egyesével, vagy ügyesen két kézzel szedegetve a virágokat, nagyon fárasztó. És miután kiterítem a friss virágot a padláson, alig marad másnapra valamicske a papírlapon. Tényekkel számolva 1 kilogramm virágból, melyet több mint 2 órán át szedek, tökéletes beszáradás után 17 dekagramm lesz, vagy annyi sem. És a kereskedők szárított virág kilogrammjára 2500-2600 Ft-ot adnak. Amikor tudom, hogy a kereskedelmi forgalomban az 5-10 dekagramm virág 600-800 Ft, vagy több. A fonott szatyrot levonva ennyi egy kilogramm nyers virág:


Szakdolgozatomban is írtam, és ma is azt mondom, hogy kell gyógynövényeket termeszteni, de sajnos nem éri meg, és csak hobbyként érdemes ilyen kis területen és ilyen felvásárlói árak mellett foglalkozni.
Úgy érzem, hogy azért volt értelme ezt kipróbálni, hogy megtapasztaljam személyesen a termesztését, és hogy leírjam, fotókkal gazdagítsam az Interneten található gyógynövényes anyagokat.
















A nyolcvan éves nagymamám is segít:

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Mézi!
    Mórmályvára rákeresvén találtam rád:-)
    Nemrég a Herbária mórmályva termesztésról köldött technológiai információkat, lestyánon, borsmentán kívül, miután megkérdeztem tőlük, milyen növényt érdemes termeszteni...válaszukban írták, hogy macskagyökér (700 ft/kg), borsosmentalevél(4-500 Ft),fodormentalevél (4-500 Ft), amit érdemes...persze ezek az összegek a szárított növényre értendők:-) röhej, nem? Ezzel szemben meglepetten olvastam tőled a 2600 Ft-os árat a mórmályvára. Kinek adtad el végül, vagyis ki a felvásárló, aki még magot is adott? Növénynek szép, a betakarítása is szép lehetett, már ha nem hagytad ott:-)
    Szívesen leveleznék veled a témában, mail címem: mailtofairuz/kukuc/gmail.com
    Várom leveled,
    szép hétvégét:
    Zsuzsa

    VálaszTörlés